The Legions: 1914, legiunile poloneze împotriva armatei rusești

Adaugat aceasta saptamana in catalogul Netflix, The Legions este un film polonez din 2019 realizat de catre Dariusz Gajewski. Inspirat din fapte istorice reale, filmul ne scufunda in inima Primul Razboi Mondial in care legiunile poloneze lupta impotriva armatei rusesti.

In stilul tuturor filmelor patriotice inspirate din regimul sovietic, The Legions ne povesteste lupta din anul 1914, lupta care s-a dat intre legiunile poloneze si armata condusa de tarul Rusiei. Ametecand pesonaje istorice reale si fictionale, scenariul ne vorbeste despre o parte importanta a istoriei.

Pe fondul unor batalii teribile il urmarim pe Josef Wieza, un dezertor din armata rusa venit sa se alature legiunii poloneze comandata de Josef Pilsudski. Dupa ce a reusit sa dea dovada de loialitate in timpul luptei, tanarul soldat se trezeste in mijlocul unui triunghi amoros alaturi de tanara Ola si logodnicul acestuia, Tadeusz.

Cu o durata de 2 ore si 20 de minute, filmul este destul de lung si abia reuseste sa integreze intr-un mod omogen diferitele componente ale scenariului. Prima parte este in principal bazata de povestea lui Josef Pilsudki, un personaj istoric real care a refuzat pana in ultimul moment sa isi renege mama patrie poloneza.

Apoi, in primul plan avem povestea de iubire dintre Wieza si Ola inainte ca Wieza sa se intoarca pe campul de batalie, ni se prezinta si legendara Sarja de la Rachitna in care legiunile poloneze au luptat in cadrul Primului Razboi Mondial pentru armata Austro-Ungara, impotriva Armatei Imperiale Ruse. Aceasta scena, superb reconstituita si filmata constituie fara indoiala una din cele mai reusite scene ale filmului.

In ciuda anumitor slabiciuni si inevitabilei laturi patriotice ale filmului, The Legions se poate baza pe o distributie solida si permite punerea in lumina a unei pagini de istorie nu foarte cunoscuta de catre noi. Cinefilii amatori de Istorie si de filme cu razboaie vor fi cu siguranta incantati de acest film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *